Inne projekty

Obok projektu dla osób po przebytych ostrych zespołach wieńcowych, realizujemy również Regionalny Program Zdrowotny w zakresie zapobiegania i wczesnego wykrywania cukrzycy typu 2 za pomocą dwóch projektów:

  1. „Regionalny Program Zdrowotny w zakresie zapobiegania i wczesnego wykrywania cukrzycy typu 2” (na obszarze całego województwa świętokrzyskiego z wyłączeniem kieleckiego obszaru funkcjonalnego).
  2. „Regionalny Program Zdrowotny w zakresie zapobiegania i wczesnego wykrywania cukrzycy typu 2” – ZIT (na kieleckim obszarze funkcjonalnym).

Cukrzyca a choroby serca

Jednym z najpoważniejszych powikłań cukrzycy są choroby układu sercowo-naczyniowego. Z Raportu Instytutu Ochrony Zdrowia w Polsce wynika, że współistnienie cukrzycy i choroby wieńcowej zwiększa ryzyko śmiertelności u mężczyzn 2-3 krotnie, a u kobiet aż 3-5 krotnie.

wybierz życie bez cukrzycy

Weź udział w bezpłatnych badaniach profilaktycznych oraz spotkaniach informacyjnych z udziałem dietetyków i dowiedz się:

  • jak odpowiednio zadbać o zdrowie,
  • czym jest cukrzyca, jakie niesie za sobą powikłania i jak ją leczyć,
  • jakie są czynniki ryzyka zachorowania.
W ramach programu oferujemy
porady dietetyków konsultacje
diagnostyka BMI pomiar obwodu talii pomiar cukru badanie składu ciała
gimnastyka

Cukrzyca typu 2 to choroba, która ma swoje podłoże w zaburzeniach wydzielania insuliny z towarzyszącą insulinoopornością tkanek. Najbardziej narażone są na nią osoby dorosłe, szczególnie w podeszłym wieku, ale coraz częściej zdarza się, że choroba ta dotyka również osoby młodsze.

Przyczynami cukrzycy najczęściej są
nadwaga i otyłość
siedzący tryb życia, brak ruchu
nadciśnienie tętnicze
nieprawidłowa dieta
wysoki poziom cholesterolu
Objawy cukrzycy

• wzmożone pragnienie

• ciągłe zmęczenie i senność

• zwiększony apetyt i napady głodu

• sucha skóra i wysypki

• powracające infekcje intymne

• wolno gojące się rany

Jak zapobiegać cukrzycy i wspomagać leczenie?
1

Jedz od 3 do 5 posiłków

2

Nie pomijaj posiłków i unikaj podjadania

3

Utrzymuj stałą liczbę kalorii w pożywieniu

4

Unikaj dodawania soli do potrawproduktów przetworzonych

5

Ogranicz spożycie produktów zawierających cukry proste

6

Ogranicz picie alkoholu do minimum

7

Unikaj tłuszczy zwierzęcych, w tym tłustych mięs i sosów

8

Eliminuj tłuszcze utwardzonetłuszcze trans

9

Wzbogać dietę w naturalny błonnik

10

Wybieraj świeże warzywa, ryby, produkty pełnoziarniste i razowe, rośliny strączkowe, produkty o niskim indeksie glikemicznym

Dowiedz się więcej!

www.bezcukrzycy.uzdrowiskobusko.pl
tel. 41 375 72 06

Spot z napisami
Spot z audiodeskrypcją